Interview

Interviews with Sophie in ‘t Veld

“Dialogue is possible in theory”

The mechanism proposed by the liberal ALDR group would ensure that democracy, the rule of law and fundamental rights are equally monitored in all member states, so no government can say that the EU is picking on them – I interviewed Dutch liberal MEP Sophie in ‘t Veld about migration policies and procedures against Hungary.

Read the whole article in Hungarian here or an English summary here!

Szükségesnek vélt vita Magyarországról

Az Európai Parlament hétfőn leszavazta a liberális (ALDE) frakcióhoz tartozó Sophie in ’t Veld javaslatát egy hazánkról szóló plenáris vitáról. A D66 nevű holland párt képviselője szerint ha jogilag nem is, de politikailag állást lehet foglalni a civilszervezetek ügyében.

Sophie in ’t Veld 20140919

– Kedden Guy Verhofstadt frakcióvezetővel meghallgatást tartottak az Európai Parlamentben Magyarországról. Hogy sikerült?

– Jó volt hallani a civilszervezetek képviselőinek beszámolóit, de még jobb lett volna, ha ott lettek voltak a Fidesz, de legalább az Európai Néppárt EP-képviselői is.

– Úgy tudjuk, fideszes EP-képviselőktől korábban érkezett ön felé megkeresés egy nyílt vitára.

– Nem tudok róla, egészen biztosan nem ért el hozzám ez a meghívás. Javasoltunk nyílt vitát, én erre mindig nyitott vagyok, ezért is hívtuk meg most a fideszeseket is.

– A norvég pénzek Magyarországon való elosztásáért felelős Ökotárs Alapítvánnyal szemben jelenleg is folyik még a nyomozás. Ezen a ponton lehet egyik vagy másik fél oldalára állni?

– Jogi értelemben nem, de politikailag igen, mert az egész képet kell néznünk, itt nem egyedi esetről beszélünk. A magyar kormány következetesen támadja az ellenzéket és a kritikus civilszervezeteket, az egész légkör szabadságellenes. (…)

– A Fidesznek masszív demokratikus támogatottsága van Magyarországon, idén csaknem azonos többséggel választották újra őket. Nem lehet azt feltételezni, hogy ez a magyar emberek döntése, amit tiszteletben kellene tartani?

– Erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban volt-e alternatíva előttük, hiszen sem a média, sem a törvénye nem igazságos az ellenzékkel. (…)

– Tekintve, hogy a plénum egészében szavaz az új bizottságra, megéri az egész testület megválasztását kockáztatni egy jelölt miatt?

– Minden egyes uniós biztosnak teljesen el kell köteleznie magát az európai értékek mellett, függetlenül a portfóliója jelentőségétől. Navracsicsnak, mint mindenki másnak, megvan a joga arra, hogy elkötelezettségét bizonyítsa a bizottság előtt. Ha kudarcot vall, Jean-Claude Juncker megválasztott bizottsági elnöknek kell eldöntenie, hogyan tovább. Az EP-nek nem kell lenyelnie mindent, volt már példa rá, hogy nem hagyott jóvá egy jelöltet.

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s