Interview

Interviews with Ryszard Czarnecki

Nem kérünk a brüsszeli kényszerből

“A migránskvótákat illetően Lengyelország érdeke egybeesik a visegrádi csoport tagjainak érdekével. Támogatjuk Magyarországot és Szlovákiát abban, hogy érvényesítse polgárainak döntését, és nem egyezünk bele az unión belüli kényszerbetelepítésekbe. Levonjuk a következtetést a tizenöt régi tagállam bevándorláspolitikájának végzetes hibáiból.”

Read the whole article in Hungarian here or an English summary here!

Az unió gyengeségét jelzik a zsarolások

A visegrádi együttműködés segíti a régió országainak együttműködését, noha ez nem mindenkinek tetszik – mondta el a lapunknak adott interjúban Ryszard Czarnecki, a Jog és Igazságosság politikusa. A lengyel kormánypárti Czarnecki az Európai Parlament egyik alelnökeként kettős mércét tapasztal.

Ryszard Czarnecki 20160514– Hogyan kezelik Lengyelországot és Magyarországot az uniós intézmények?

– Külügyminiszterként annak idején részt vettem a csatlakozási tárgyalásokban, most egy más perspektívából látom az uniót. Érdekes hozzáállást tapasztalunk egyes nyugati kollégáinktól a kelet-közép-európai országokkal szemben. Még mindig – tizenkét évvel a csatlakozásunk után is – úgy érzem, hogy Európa régi és új unióra tagolódik. Nem régi és új Európára, hiszen Magyarország, Lengyelország vagy Bulgária hosszabb történelemre tekinthet vissza, mint mondjuk Belgium. (…)

– Alighogy hivatalba lépett a Jog és Igazságosság kormánya Varsóban, máris napirendre kerültek az Európai Parlamentben. Meglepte?

– Déjá vu érzésem van, mert emlékszem az önökkel szembeni támadásokra, a vitákra, amikor felszólaltam Magyarország mellett. Történész vagyok, tudom, hogy a mi nemzeti érdekünk Magyarország védelme. Nem lepett meg, hogy az Európai Parlamentben és a médiában is azonnal támadni kezdték Lengyelországot a választások után. Az új kormány ugyanis sértette bizonyos befolyásos nyugati vállalatok, bankok érdekeit. Mi továbbra is a lengyel nemzeti érdekek mellett fogunk kiállni. Orbán Viktor azért is lett nagyon népszerű Lengyelországban, mert éreztük, hogy a Magyarországgal szembeni bírálatok és igazságtalan támadások nemcsak politikaiak, hanem gazdaságiak is. Március 15-én több ezer lengyel utazott Magyarországra ünnepelni, számomra ez olyan, mint a történelmi lengyel–magyar együttműködés újjáéledése.

Read the full interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s