Interview

Interview with Benjamin Blanchard (Hungarian)

Interview with the director of SOS Chrétiens d’Orient

Végveszélyben a szíriai keresztények

A szíriai helyzet másmilyen testközelből, mint a médiából – hangsúlyozta Benjamin Blanchard, az S. O. S. Chrétiens d’Orient nevű, közel-keleti keresztényeket védő francia segélyszervezet igazgatója budapesti látogatásán.

Benjamin Blanchard 20170222
 – Hogyan jött létre a segélyszervezetük?

– A francia kormány 2013 őszén bombázni akarta Szíriát, az an-Nuszra iszlamista terrorszervezet pedig megtámadta Maalulát, egy ősi keresztény települést Szíriában, ahol még mindig beszélték az arámi nyelvet. Egy baráti társasággal összefogtunk, és karácsonyra négytonnányi segéllyel – játékokkal, takarókkal, ruhákkal – teli konvojjal mentünk oda. Így kezdődött, s azóta folyamatosan jelen vagyunk a helyszínen Irakban és Szíriában, de fokozatosan Libanonban, Jordániában, Egyiptomban és Pakisztánban is. A fő célunk a keresztények segítése s az, hogy kapcsolatot teremtsünk a nyugati és a keleti keresztények között, felhívjuk a figyelmet a helyzetükre.

– Megváltozott a véleménye a szíriai helyzetről, miután saját szemével látta?

– Tájékozódtam, mielőtt kimentem, de nagyon nehéz, hiszen minden oldalról ömlik a propaganda. Az elmúlt három évben egyszer sem hallottam egy szíriai embert sem, aki mérsékelt vagy demokratikus ellenzéki felkelőkről beszélne. Talán 2011-ben még lett volna erre példa, de már nem. Sokszor voltunk Aleppóban 2014-től, az emberek nagyon dühösek a nyugati médiára. Nem azért, mert elmondták, mi történt Kelet-Aleppóban, hiszen természetes, hogy megírják, ha a hadsereg bombáz egy kórházat vagy iskolát. Hanem azért, mert sosem írtak arról, mi történt Nyugat-Aleppóban. Minden egyes nap bombáztak kórházakat, iskolákat. Szándékosan reggel bombázták az iskolákat, amikor a gyerekek megérkeztek. Ami a kormány által ellenőrzött területeket illeti, mondjuk Damaszkuszt, azt tapasztaltuk, hogy vannak nehézségek, hiány van mindenből, üzemanyagból, áramból, gyógyszerből, de az egyetemek, iskolák, kórházak, éttermek nyitva vannak, az emberek pedig igyekeznek normális életet élni.

(…)

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hirlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s