Interview

Interview with Oleg Kravchenko (Hungarian)

Interview with the deputy foreign minister of Belarus

Egyre jobb lesz Minszk megítélése

A hazánkkal és a Visegrádi Négyekkel való együttműködésben is nagy lehetőségeket lát Oleg Kravcsenko belarusz külügyminiszter-helyettes, aki nemrég látogatott Budapestre.

Oleg Kravcsenko 20170217
– Hogyan értékeli az Európai Unió és Belarusz kapcsolatát jelen pillanatban?

– Szerencsére az utóbbi időben fejlődtek a kapcsolatok, noha korábban voltak nehezebb időszakok, mindkét részről megvolt az oka, hogy úgy tettünk, ahogy. Keressük a közös nevezőket, közös érdekeket, együttműködési lehetőségeket. Úgy látom, sikerült megoldani több ellentétet is, de még mindig vannak megoldandó kérdések, ahol törekszünk a kompromisszumra. A régió biztonsága mindkét fél stratégiai érdeke. Tavaly megszüntették a Belarusszal szembeni szankciók nagy részét, s ez új korszakot indított a belarusz–uniós kapcsolatokban. Húsz év után először beszélhetünk majdnem normális viszonyról. Az érdekünk az, hogy megszüntessék a fennmaradó szankciókat is, értjük, hogy ehhez idő kell, és konstruktívan állunk hozzá.

(…)

– Hogyan látja Belarusz és a Visegrádi Négyek együttműködési lehetőségeit?

– A magyar külügyminiszterrel erről is beszélgettünk, s arra jutottunk, hogy össze kell hangolnunk a prioritásokat a júliustól kezdődő magyar V4-elnökség és a Közép-európai Kezdeményezésnél (CEI) betöltött belarusz soros elnökség között. Beszéltünk a közös érdekeinkről, a régió stabilitásáról és a digitalizációról is, ezek nekünk is fontos dogok. A belarusz elnökség fókuszában pedig a kapcsolódás kérdése áll, azaz Európa közlekedési összeköttetéseinek javítása, valamint a standardok, vámok összehangolása. Várjuk a magyar visegrádi elnökséget, bízunk benne, hogy nemcsak a csoport, hanem a környezete számára is eredményeket hoz.

(…)

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hirlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s