Interview

Interview with Harald Vilimsky (Hungarian)

„Magyarország dönt a politikájáról”

Nem akart az Európai Parlamentben (EP) sokadjára is hazánkról vitázni az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára. Harald Vilimskyt, pártjának delegációvezetőjét az EP strasbourgi plenáris ülésén arról is kérdeztük, mire számít az elnökválasztáson.

Harald Vilimsky 20161008
– Osztrák újságíróknak a magyar kvótareferendumról tartott sajtótájékoztatót a plenáris ülésen. Milyen véleményt fogalmazott meg a szavazással kapcsolatban?

– Kritizáltam, hogy az Európai Unióban rosszul értelmezték a referendum eredményét. A részvétel nagyjából megegyezett az uniós tagságról szóló népszavazás részvételi arányával, és lényegesen magasabb volt, mint a legutóbbi európai parlamenti választásnál, ahol csak huszonkilenc százalék szavazott. Szinte mindenki Orbán Viktor álláspontja szerint szavazott, és Európának muszáj ezt tudomásul vennie akkor is, ha a magyar szabályok szerint a népszavazás nem érvényes.

– Többen felvetették az elmúlt hetekben, hogy a kvóta már lekerült a napirendről, az Európai Bizottság azonban ragaszkodik hozzá.

– Továbbra is erőltetik a tavaly meghatározott kvótát, pedig csak a menedékkérők töredékét sikerült mostanáig elosztani, és a kelet-európai országok elutasítják a tervet. Meg is értem és támogatom őket ebben, hiszen gyakorlatilag szinte csak gazdasági migránsokról, nem menekültekről van szó. A saját régiójukban kell segítenünk az embereknek, ahelyett hogy mind Európába jönnének.

(…)

– A plenáris ülés első napján szélsőbaloldali, zöldpárti, liberális, valamint magyar baloldali ellenzéki képviselők napirendre akarták tűzni a magyar referendum kérdését, de a parlament végül leszavazta a javaslatot, és az alapjogi, vagyis a LIBE bizottságba küldte a témát megvitatásra. Látta volna értelmét egy újabb Magyarország-vitának?

– Az égvilágon semmi értelme nincs itt Strasbourgban Magyarországról vitatkozni. Magyarország magától is tudja mit akar csinálni, van egy meggyőző többséggel rendelkező kormánya, Orbán mögött ott a lakosság támogatása. Nincs értelme, hogy az európai baloldal itt Strasbourgban szidja Orbánt. Magyarország dönt a saját politikájáról, nem az európai baloldal, a zöldek vagy a liberálisok.

(…)

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s