Interview

Interview with David Davies (HU)

„Amit látunk, csak a jéghegy csúcsa”

Hazánkba látogatott David Davies brit kormánypárti képviselő, hogy a saját szemével lássa, mi a valóság ahhoz képest, amit a brit médiában írnak a magyar migrációs helyzetről.

David Davies 20150925

– Mit gondol a magyar kormány migrációs politikájáról?

– A magyar hozzáállás helyes, hiszen joguk van meghatározni, hogy ki jöhet be a határon. A kormánynak kerítést is van joga építeni, így tett Nagy-Britannia is Calais kikötőjénél. Most voltam a bicskei táborban, kiváló körülményeket találtam. Amikor Calais-ban jártam, harmadik világbeli állapotokkal találkoztam, szégyenletes volt. Nagy-Britanniából nézve egyébként sem fair kritizálni Magyarországot, hiszen minket földrajzi okok miatt nem igazán szálltak meg a történelemben, a magyaroknak viszont sok ilyen tapasztalatuk van, nem lehet magától értetődő biztonságérzetük. (…)

– Látja alapját Orbán Viktor azon véleményének, hogy nem akarjuk megismételni a multikulturális kísérletüket?

– A multikulturalizmus sok mindent jelenthet. Egyértelmű, hogy nincsen semmi bajunk senkivel sem a bőrszíne, származása, vallása miatt. Viszont hibát követtünk el annak idején, amikor nem vártuk el a bevándorlóktól, hogy megtanuljanak angolul, elfogadják a brit szokásokat, a brit életmódot. Nem szabad párhuzamos társadalmaknak kialakulniuk. Óriási kihívással nézünk most szembe, Nagy-Britanniában ma is vannak kényszerházasságok, becsületgyilkosságok, női körülmetélés. Sokan nem mertek bármit is tenni, mert attól félnek, rasszistának nevezik őket. (…)

– Mennyiben befolyásolja az euró­pai migrációs válság a Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló népszavazást?

– Nagy hatással lesz rá. Már így is sok a szkepticizmus, sokan érzik úgy, hogy az unió nem képviseli az érdekeiket. Az Európai Bizottság tagjai­ra nem szavazhatott senki, az EP-képviselőknek meg úgy látszik, nincs túl sok befolyásuk az uniós szabályokra. Az csak rátesz erre egy lapáttal, hogy az EU nem képes reagálni a válságra. (…)

– Van forgatókönyv a kilépésre?

– Nehéz megmondani, hogy mi fog történni, de néhány félelmet azért eloszlatnék. Nem fogjuk azonnal eltépni a szerződéseinket és kidobni az embereket Nagy-Britanniából. Ha az igenek győznek, akkor is öt évbe telhet, mire valóban kilépünk, addig pedig újratárgyaljuk a kereskedelmi megállapodásainkat, hogy hasonló helyzetbe kerüljünk, mint Svájc. Semmi drasztikus nem lesz. (…)

– Átmegy az uniós intézményrendszer a migrációs „teszten”?

– Aligha, mivel az uniós vezetőknek, bürokratáknak az ösztöneikben van a politikai korrektség, nem értik, hogy mit jelent, ha ekkora tömegek jönnek be Európába. Orbán Viktor javaslata a görög határ uniós védelmére teljesen ésszerű, Brüsszel viszont következetesen visszadobja az ésszerű javaslatokat. A homokba dugják a fejüket. Németország súlyosbítja a problémát, hiszen gyakorlatilag meghívót küldtek az embereknek. Calais-ban is a migránsok többsége fiatal férfi, akik magukkal akarják majd hozni a családjukat, szüleiket is. Amit most látunk, semmi ahhoz képest, amivel később kell szembenéznünk.

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s