Interview

Interview with Nikola Poposki (HU)

Tennünk kell az energiabiztonságért

Az Európai Uniónak kezdettől fogva részt kell vennie a régió energiaellátására irányuló projektek megvalósításában – hangsúlyozta lapunknak Nikola Poposzki, a Macedón Köztársaság külügyminisztere. A tárcavezető szerint országának belpolitikai problémáira csak párbeszéddel lehet megoldást találni. 

– Április elején részt vett az ötoldalú – macedón, szerb, görög, török, magyar – külügyminiszteri találkozón, Budapesten. Milyen közös célt fogalmaztak meg az egyeztetésen? Jó alternatívának tűnik a Török Áramlat, azaz az orosz gáz Európába juttatása Törökországon keresztül?

– Még nagyon az elején vagyunk a történetnek. A miniszteri találkozón megegyeztünk abban, hogy egy szakértőkből álló munkacsoport fogja megvizsgálni a projekt megvalósíthatóságát és gazdasági életképességét. Megvan a politikai akarat, országainknak több gázra van szükségük, és ehhez megfelelő infrastruktúra is kell. (…)

– Mindeközben Macedónia belpolitikai botránnyal küzd. Mi történik az országban?

– Az ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Zoran Zaev tavaly azzal ment el Nikola Gruevszki kormányfőhöz, hogy birtokában van egy sor lehallgatott beszélgetés, amelyekben többnyire a miniszterelnök érintett, és ezeket fel is fogja használni ellene, ha nem tesz politikai engedményeket. A kormányfő nem engedett a zsarolásnak, az ügyészséghez fordult. Zaev az elmúlt hónapokban elkezdte nyilvánosságra hozni ezeket az illegálisan megszerzett hanganyagokat, az ügyészség tiltása ellenére. Először azt mondta, hogy a hanganyagokat egy külföldi hírszerzéstől kapta, majd azt, hogy bizonyos hazafiak juttatták el hozzá, és a lehallgatást Gruevszki kormányfő rendelte el, végül azt, hogy egy volt hírszerzési vezetőkből álló hálózat játszotta át neki ezeket az információkat. (…)

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s