Interview

Interview with Tibor Navracsics (HU)

Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, Navracsics Tibor az integráció egyik fontos eredményének tartja, hogy a magyarok az unió más országaiban is vállalhatnak munkát, ám azt is leszögezte: mindent meg kell tennünk azért, hogy a hazájukban boldogulhassanak. A politikus lapunknak Brüsszelben arról is beszélt, hogy hamvába holt a személye elleni szocialista támadás.

navracsics
– Nagyon komoly ellenszélben jutott el uniós biztosi tisztségének elfoglalásáig. Milyenek az első tapasztalatai, hogyan fogadták? Sokan pozitív csalódásról beszélnek.

– Ez attól is függ, hogy ki és milyen elvárásokat támasztott velem szemben. Az Európai Bizottságban kezdettől fogva nem volt probléma, a jelöltek, mint a vizsgára készülő diákok, összetartottak a felkészülés alatt. Azóta találkoztam európai parlamenti képviselőkkel, a frakciók kulturális ügyekkel foglalkozó koordinátoraival és olyan szervezetekkel is, amelyek korábban negatív véleményt nyilvánítottak rólam, vagy fenntartásaikat hangoztatták. Meglehetősen intenzív időszakon vagyok túl, de most már úgy ülhetek itt, hogy elmondhatom: mindenkivel jó a kapcsolatom, beleértve a tagállami kulturális és oktatási minisztereket is.

– Ujhelyi István szocialista EP-képviselő nemrég az Európai Bizottság elnökéhez fordult, kifogásolva, hogy ön részt vett a veszprémi választási kampányban.

– Egyértelmű választ kapott a bizottságtól, hiába szorgalmazta az elítélésemet. Egyrészt a kampányidőszak január elején kezdődött, azt megelőzően egy sajtótájékoztatón mutattam be volt választókerületem fideszes jelöltjét. Másrészt pedig a biztosokra vonatkozó szabályozás egyértelmű ebben a kérdésben: nem tiltja a politikai tevékenységet, lehetővé teszi ezt, amennyiben nem akadályozza teendőik ellátását és nem rendíti meg a függetlenségükbe vetett hitet. Máshol is kialakult ilyen helyzet, Európában ez nem szokatlan, csak Ujhelyi István gondolta azt, hogy ez jó alkalmat nyújthat a belpolitikai feszültségkeltésre. Az én esetemnél sokkal jelentősebb és egyértelműbb szerepet is vállaltak már biztosok hazájuk belpolitikai életében. (…)

– Az ellenzék bírálta Orbán Viktornak a bevándorlás korlátozására vonatkozó javaslatait, mondván, „a kivándorlók országának” miniszterelnöke nem mondhat ilyet. Az EU szempontjából valóban egybe lehet mosni az unión belüli és azon kívüli migrációt?

– Az Európai Unió egységes gazdasági térség, egységes belső piac. Mivel megszűntek a munkavállalási korlátozások a magyar állampolgárokkal szemben is, mondhatjuk, hogy valóban egységes munkaerőpiac is lett számunkra. Az a magyar, aki Ausztriába, Németországba jár dolgozni, él az európai integráció adta előnyökkel. Ez nem jelenti természetesen azt, hogy nem kell mindent megtennünk azért, hogy aki Magyarországon akar boldogulni, az ott boldogulhasson, de attól még ez az integráció egyik vívmánya. A bevándorlás közben olyan kérdés, amely az EU-ban most már egyértelműen napirenden van. Az uniós intézményeknek foglalkozniuk kell ezzel. Komoly politikai erők teszik ezt a napi politika témájává uniós országokban, Franciaországtól Svédországig.

– Az unión belüli migráció is képes volt ugyanakkor egymásnak feszíteni Nagy-Britanniát és az uniót, illetve elsősorban Németországot. Van rá esély, hogy valamelyik fél engedjen?

– A nagy viták általában kompromisszummal végződnek az EU-ban is. Nagy-Britannia májusban parlamenti választások elé néz, a kampánynak fontos témája lesz az uniós integráció­hoz és a munkaerő szabad áramlásához való viszony. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, a UKIP kampánytémájává tette ezeket a kérdéseket. Ez év első fél évében biztosan nem lesz megnyugtató kompromisszum, inkább vitákra számítok, de bízom benne, hogy később sikerül megállapodni, és London ugyanúgy fogja biztosítani a munkaerő szabad áramlását, ahogy eddig is tette. (…)

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s