Interview

Interview with Kinga Gál (HU)

Ellenfeleink az országnak ártanak

Az Európai Parlament állampolgári, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE) ma ismét az alapvető jogok magyarországi helyzetéről vitatkoznak, mások mellett az Amnesty International és az Európa Tanács képviselője, Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója, Mong Attila, az Átlátszó.hu újságírója és Kovács Zoltán kormányszóvivő részvételével. A bizottság fideszes alelnökét, Gál Kingát kérdeztük arról, hogy valóban lerághatatlan csont-e a „magyar ügy”.

gal-kinga– A CÖF részéről Fricz Tamás a minap lemondta részvételét a meghallgatáson. Jó döntésnek tartja?

– Nagyon jó levelet írt a bizottságnak arról, hogy nem látja kiegyensúlyozottnak a meghallgatást, ahol többségben lesznek a baloldali-liberálisok. Már arról is óriási vita volt, hogy a kormány képviselője, Kovács Zoltán szóvivő részt vehessen a meghallgatáson. Eredetileg három résztvevőt kért a néppárt, ezt a többség nem adta meg. Kedden próbálkoztunk azzal, hogy mégis két civilszervezetet hívjunk meg a néppárt részéről, de hallani sem akartak erről, amit a néppárt rossz néven vett, és ezt fel is fogja vetni. Továbbá kértük a CÖF levelének felolvasását.

– Távolról sem ez az első meghallgatás Magyarországról.

– Szinte napra pontosan, 2012. február 9-én volt az egyik nagy meghallgatás a LIBE bizottságban, ebből is látszik, hogy harmadik éve ugyanaz a lemez forog. Mostanra bebizonyosodott, hogy ez a kormány a mélypontról hozta fel az országot. Ma már el kell ismernie a világnak, hogy megmentette a devizahiteleseket, rendbe tette a jogrendet, és megnyert még három választást. Az ellendrukk mégis óriási, és erről fog szólni ez a meghallgatás is, pedig ez már rettenetesen unalmas. Európa változik, óriási gondok vannak, ehelyett kreált álproblémákkal foglalkozik a bizottság. Azok nem unják ezt a cirkuszt, akik politikai hasznot remélnek, miközben elfogy mögöttük a bázisuk, valamint azok, akik felülnek a sajtóhíreknek. (…)

– Miközben a hazai balliberális oldal minden adandó alkalommal rúg egyet Magyarországba, bizonyos ügyek, mint az amerikai kitiltás kritikusaink között is kiverik a biztosítékot – a holland liberális Sophie in ’t Veld mások mellett Szájer Józseffel együttműködve az Európai Bizottságtól kért erről információt.

– Kezdeményeztek egy ilyen levelet, mert valóban nagyon sajátos helyzet, hogy úgy lehet neveket bedobni a köztudatba, hogy az érintettek nem tudják megvédeni magukat. Ez szembemegy a szabadságjogokkal, amelyeknek megsértésével éppen minket vádolnak. De nagyon érdekesen használják mostanában a sajtószabadság és a véleményszabadság fogalmát is, hiszen addig szabad az a vélemény, amíg megegyezik az elvárttal. Attól is függ, kitől jön, ha valamit Orbán Viktor mond, azt meg sem hallgatják. A bevándorlásról például semmi mást nem mondott, mint ami szerepel az Európai Néppárt 2014-es választási programjában, és azt minden tagpárt elfogadta, támogatta. Ha ezt ő mondta ki, rögtön elindult a műfelháborodás.

– Mi a helyes stratégia az EP-ben a fideszesek számára: fejest ugrani a vitákba, vagy legyinteni?

– Mindig azon az állásponton voltunk, hogy minden harcot meg kell harcolnunk. Mindig komolyan vettük, érveltünk, elmondtuk, hogy a ferdítésekkel vagy hazugságokkal szemben mik a tények, még ha le is söpörték, amit mondtunk. Megsértődni és elvonulni akkor sem szabad, hiszen ezt sokan diadalnak élnék meg, ezt az örömöt pedig nem adjuk meg nekik. Nagyon sokan gondolják már a parlamentben úgy, hogy kipécéztek minket, sok támogatást kapunk, elsősorban a néppárttól. (…)

– Az EP költségvetési bizottságában a szocialisták újranyitották az Európai Rendőrakadémia, a CEPOL elhelyezéséről szóló vitát, takarékossági okokra hivatkozva.

– Siralmas, hogy újabb ürügyet találtak Magyarország támadására. Minden illetékes testület döntött már ebben az ügyben, teljesen irreális a felvetés, hogy mégis költözzön Hágába a CEPOL. Erre az ügyre most nem tudnak rászállni a „varjak”, ha mégis odáig akarják vinni, hogy veszélyeztessék a CEPOL működését, az óriási felelőtlenség lenne.

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s