Interview

Interview with Sabine Verheyen (HU)

Néppárti vélemény Navracsics teljesítményéről

Az Európai Parlament kulturális bizottságának néppárti koordinátora szerint Navracsics Tibor mind személyében, mint szakmailag megfelel a neki szánt oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és uniós polgársági biztosi posztra. Sabine Verheyen német CDU-s EP-képviselő politikai döntést említett lapunknak.

Sabine Verheyen 20141008

– Hogyan értékeli a Navracsics Tiborról született döntést? Míg a Fidesz sikerként kommunikálja a biztosjelölt személyének jóváhagyását, Molnár Csaba DK-s képviselő úgy értelmezi, hogy valójában csak azt ismerték el, hogy Magyarországnak egyáltalán van joga delegálni az Európai Bizottságba.

– Teljesen világos, hogy a személyét érintő voksolás arról szólt, hogy alkalmas-e uniós biztosnak. A bizottság úgy döntött, hogy alkalmas, és ezt magam is így látom, hiszen elkötelezte magát az európai értékek mellett. Az egész procedúra központjában azonban nem Navracsics Tibor áll, hanem az Orbán-kormány politikája. Egyáltalán nem fair, amit csinálnak vele, hiszen ha már előre, ideológiai alapon tudják, hogy el fogják utasítani, akkor minek kitenni a jelöltet egy háromórás meghallgatásnak és még pluszkérdéseket is küldeni neki? Bizonyos politikai csoportok jó előre tudhatták, hogy nem fogják elfogadni Navracsicsot, mert a magyar kormány tagja volt. (…)

– Az a benyomásunk, hogy a magyar kormányt kritizáló európai parlamenti politikusok gyakran legalább harmadkézből származó információkra alapoznak. Ezt hogyan látja?

– Ideológiai alapon bírálnak, gondoljunk csak a liberálisoknak az egyházak oktatásban betöltött szerepét firtató kérdésére. Máshol is vannak egyházi iskolák, persze az is lehet a kritika alapja, hogy egyszerűen csak nem szeretik az egyházakat. Ez tagállami kompetencia, nekünk az alapvető értékekben kell megegyeznünk – ezek közé tartozik a tolerancia és a nyitottság is, egyes képviselőknek önmagukba kellene nézniük ebben a kérdésben. Ami a médiatörvényt illeti, teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy a végleges változat megfelel az európai elvárásoknak. Egy ország demokratikusan megválasztott kormányát kritizálhatjuk, ha megsérti az európai alapértékeket, azonban ha megfelel a standardoknak, akkor az ország állampolgárainak joguk eldönteni, bíznak-e a kormányukban van sem. Ezt mi nem dönthetjük el helyettük.

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s