Interview

Interview with Marine Le Pen (HU)

„A nemzetek Európájáért harcolok, ahol az emberek maguk döntenek”

A francia Nemzeti Front földrengésszerű győzelmet aratott az európai parlamenti választásokon. Marine Le Pent, a párt elnökét az EP strasbourgi plenáris ülésén az unió jövőjéről, az Oroszország elleni szankciókról és frakciójának esélyeiről is kérdeztük.

lepen
– A májusi EP-választáson az állampolgárok a nagyfokú távolmaradással és az uniókritikus pártok megerősítésével is jelezték, hogy változást akarnak. Reagál erre érdemben Brüsszel?
– Nem, és ebben nincs is semmi meglepő, hiszen az Európai Unió már régen elvetett mindenfajta demokratikus berendezkedést. Nemhogy az emberek nélkül, hanem egyenesen az emberek ellen építkezik.

– Az Európai Tanácsban csak két kormányfő, David Cameron és Orbán Viktor szavazott Jean-Claude Juncker bizottsági elnökké jelölése ellen.
– Magyarország a jó oldalra állt, meg akarja védeni a magyar embereket, a nemzetállami függetlenséget. A  nemzetek Európájáért harcolok magam is, hogy az emberek maguk döntsék el, mi a jó számukra, ne pedig egy totalitárius rendszer. Nincsenek olyan reményeim, hogy előnyére fog változni, szóval csak azt várom, hogy jelenlegi formájában omoljon össze az uniós építmény. (…)

– A Nemzeti Frontot és szövetségeseit széles körben nevezik egyenesen fasisztának, miközben a nyugati országok elfogadják a szélsőséges erőkkel, a Jobb Szektorral kapcsolatban álló ukrán kormányt. Nincs ebben valami ellentmondás?
– Nagyon is van! A politikai-pszichológiai hadviselés része, hogy kire milyen címkét aggatunk, ez az amerikai módszer. Démonizálják az én pártomat, de démonizálják Orbán Viktort és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is. Ráadásul aki egyszer démon, az másnapra angyallá is válhat, vagy fordítva – ne feledjük, Moammer Kadhafit vörös szőnyeggel fogadták az Elysée-palotában a megölése előtt két évvel. De ezt csinálják Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is. A Nemzeti Front az elejétől fogva mondta, hogy az ellenzék nem a demokrácia harcosaiból, hanem iszlám fundamentalistákból áll. A világ most döbbent rá, hogy nahát, tényleg.

– A démonizált Aszad pedig, hasonlatosan Iránhoz, többek szerint is szövetségese lehetne a Nyugatnak az Irakban teret nyerő dzsihadisták ellen. Ez miért nem merül fel lehetőségként?
– A kulcsszó az olaj. Az ameri­kaiak mindig nagyon közel álltak a szunnita fundamentalistákhoz, Oszama Bin Laden is amerikai egyetemen tanult annak idején. Sokat beszélnek erkölcsről, de mégsem tisztelik. Aszad pedig már csak azért is ellenség, mert nem engedte, hogy az országán áthaladjon az oroszoknak konkurenciát teremtő gázvezeték.

– A francia külpolitikának milyen felelőssége van a közel-keleti helyzetben, valamint a tömeges bevándorlásban?
– Tömeges és folyamatos migrációt eredményezett a gyarmatosítás, évtizedek óta szabályozatlan módon. A nemzetközi helyzet mindig megmutatkozik Franciaország területén is, gondoljunk csak arra a Molotov-koktélra, amelyet a napokban dobtak be egy zsinagógába tüntetők. A bevándorlási politika totális kudarc, ami veszélyeztetett helyzetbe hozza az országunkat. Egyre több francia állampolgárságú dzsihadista harcol Szíriában és Irakban, és ennél sokkal többen vannak, akik „csak” otthonról támogatják a dzsihádot.

– Szövetségesei ellentmondásos nyilatkozatokat tettek arról, hogy akarnak-e tárgyalni a Jobbikkal.
– Kezdettől fogva elzárkózunk a Jobbiktól, mert antiszemita pártnak tartjuk, amely, szemben velünk, támogatja Törökország uniós csatlakozását, ráadásul agresszív utcai megjelenései vannak. Más pártokat is kizártunk már a potenciális szövetségesek közül, pedig ez áldozattal jár.

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s