Interview

Interview with Sebastian Kurz (HU)

Józanságra van szükség a külügyi döntésekben

Ausztria integrációs és külügyminisztere igyekszik megőrizni a hagyományos osztrák semlegességet, objektivitásra int az ukrán helyzettel kapcsolatban, de megmondta a véleményét a Bécsben kampányoló török kormányfőnek is. Sebastian Kurzot a negyedszázaddal ezelőtti határnyitásról is kérdeztük.

kurz – Június végén Sopron közelében Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel és Szijjártó Péterrel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával közösen emlékeztek meg a vasfüggöny lebontásának huszonötödik évfordulójáról. Mit jelent ez ma az osztrákoknak?
– A vasfüggöny leomlása valóban fontos mérföldkő volt a békés és egyesített Európa felé vezető úton, a perifériáról, a Kelet és Nyugat között húzódó határról szomszédainkkal együtt ismét a centrumba, Európa szívébe kerültünk. A kortárs szemtanúk bizonyára nem voltak teljes mértékben tudatában annak, milyen alapvető változások előfutárai voltak az akkori események. Az 1989. augusztus 19-i, a határon átnyúló Páneurópai Piknik azon folyamatok kezdetét jelentette, amelyek az NDK végéhez és végül Németország újraegyesítéséhez vezettek. A határt jelző kerítés Alois Mock és Horn Gyula általi átvágása az osztrák kollektív emlékezet részévé vált. (…)

– Június 19-én élesen kritizálta az elnökválasztásra készülő Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök bécsi kampánylátogatását, mert az ön szerint veszélyeztette az ausztriai török közösség egyébként sem zökkenőmentes integrációját. Másnap találkozott vele.
– Igen nyílt és emocionális megbeszélést folytattunk. Fontos volt számomra, hogy tájékoztassam az ausztriai fellépésével kapcsolatos állásfoglalásunkról.

– Egy másik nagy visszhangot kapott látogatásra is sor került nemrég, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök utazott Bécsbe – nem kampány, hanem főleg a Déli Áramlat miatt. Külügyminiszterként józan hangot üt meg az ukrán helyzettel kapcsolatban, nehéz megőriznie a hagyományos osztrák függetlenséget és önállóságot?
– Az objektív és józan látásmód alapvető jelentőséggel bír e konfliktus megoldásában. Ki kell mondani: egy állam területének elcsatolása – jelen esetben a Krím-félszigeté – illegális. Ezért bevezettük az EU orosz állampolgárok és azon cégek ellen irányuló szankcióit, amelyek részesei a Krím területi integritását veszélyeztető magatartásnak. Tartós megoldást csak párbeszéddel érhetünk el. Üdvözöljük Petro Porosenko elnök béketervét, hiszen a célkitűzések között szerepel az amnesztia, a lefegyverzés, az erőszak megszüntetése, továbbá egy messzemenő decentralizáció és Kelet-Ukrajna jogainak bővítése. (…)

 – Éppen soproni látogatásának napján szavazták meg az uniós vezetők, hogy Jean-Claude Junckert jelölik az Európai Bizottság élére. Ebben a vitában különböző elvek ütköznek. Ausztriának milyen Európa az érdeke? Milyen választ kell adni arra a kritikára, amelyet a választópolgárok a nagyarányú távolmaradással, illetve az euroszkeptikusok támogatásával fejeztek ki.
– Az első, európai politikai pártok általi jelöltállítás fontos lépés volt a polgárközeliség irányába. A választási eredmény alapján az Európai Néppárt és jelöltje, Jean-Claude Juncker megbízást kapott a választóktól, amelyet nézetünk szerint tiszteletben kellett tartani. Ausztria ezért támogatta Juncker jelölését. Ami az EU jövőbeli fejlődését illeti, Európa ma nagy kihívások előtt áll. A következő törvénykezési időszakra fontos prioritásokat szabott az Európai Tanács, mint a gazdasági és valutaunió fenntartható biztosítása, a növekedés és foglalkoztatás támogatása, valamint az európai gazdaság versenyképességének biztosítása. Az EU-tagság lehetővé teszi Ausztria számára, hogy egyenrangú félként közreműködjön az európai egyesítési projekt további alakításában. (…)

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s