Interview

Interview with Jean-Claude Juncker (HU)

Az olívaolajos kancsó alakja nem lehet uniós hatáskör

A négy uniós szabadságelv nem létezhet egymás nélkül – hangsúlyozta lapunknak Jean-Claude Juncker. Luxemburg volt miniszterelnöke az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztére, ha nyer, büszke és racionálisan működő Európát szeretne, szükségtelen bürokrácia nélkül. 

– Európa konzervatív vezetőinek eltérő a kapcsolatuk az Európai Unióval. Mi az ön álláspontja, szükségünk van a mélyebb integrációra?

– Kritizálhatjuk Európát anélkül, hogy aláásnánk az unió alapjait. Ha azt gondolnám, hogy Európa úgy tökéletes, ahogy van, a visszaemlékezéseimet írnám, nem pedig az Európai Bizottság elnöki tisztéért indulnék. Úgy hiszem, több Európára van szükségünk, és a megfelelő Európára. A krízis tetőpontján, 2012-ben az eurócsoport elnökeként írtam egy jelentést Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel, José Manuel Barroso bizottsági elnökkel és Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével. Az úgynevezett „négy elnök jelentésében” körvonalaztuk közös víziónkat arról, hogyan fejlődjön az EU és az euró. Az állampolgároknak és a befektetőknek is bizonyosságot akartunk adni – bizonyosságot abban, hogy tíz év múlva az unió erősebb és integráltabb lesz, s egyúttal megerősítettük az euró visszafordíthatatlanságát. Javasoltuk az európai bankfelügyeletet, a gazdaságpolitikák erősebb összehangolását, sőt harmonizációját az eurózónában, valamint előremutató lépéseket az európai költségvetés tekintetében. Lépésről lépésre átültetjük a gyakorlatba ezt a víziót.

– Brüsszelnek még több hatáskört kell átvennie a tagállamoktól, vagy éppen ellenkezőleg, vissza kell adnia néhányat? Egyáltalán, miben döntsön az EU, és miben az országok?

– Én egy egyszerűbb, hatékonyabb és kevésbé bürokratikusabb Európáért állok ki. Olyan Európát szeretnék, amely nagy a nagy dolgokban, mint a gazdasági és a monetáris politika, a klímaváltozás, a nemzetközi kereskedelem és a bevándorlás, és nem vész el az apróságokban. Igent mondok egy Európára, amely részt vesz a gazdasági és pénzügyi kérdésekben, a kereskedelemben és Európa kül- és biztonságpolitikájában. Viszont nemet mondok egy olyan Európára, amely szabályozza az olívaolajos kancsókat és a zuhanysapkákat. Az Európai Bizottság elnökeként biztosítani fogom, hogy minden egyes javaslatot felülvizsgáljunk abból a szempontból, hogy mivel járul hozzá a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Semmi sem fog keresztülcsúszni, ami nem szolgálja ezt az alapvető célt.

– Részletezné?

– Hogyne. Tisztázni fogom, hogy ez időnként egyértelmű politikai döntéseket igényelhet. Biztosíthatjuk, hogy az EU ne szabályozza a kávéfőzők energiafelhasználását, de legyünk őszinték, ehhez el kellene törölnünk az uniós környezetvédelmi Eco Design irányelvet, amelyet viszont a tagországok többsége és az Európai Parlament is támogatott. Bizottsági elnökként meg fogom vizsgálni, hogy kész-e Európa arra, hogy eltöröljük ezt az irányelvet, az egészséges környezet melletti és a klímaváltozás elleni harc iránti közös elkötelezettségünk ellenére. Ellenezni fogom, hogy beleszóljunk abba, milyen magas sarkú cipőben dolgozhatnak a fodrászok. De azt is egyértelműsíteni fogom, hogy ez a kezdeményezés nem brüsszeli találmány, hanem a munkaadók és a szakszervezetek megállapodásának eredménye, akik biztonságosabb munkakörülményeket akarnak a fodrászoknak. A bürokrácia megtörésének egy egyszerű célja van: csökkenteni a vállalkozások, elsősorban a startupok terheit. A kevesebb papírmunka tagállami és uniós szinten jobb körülményeket és nagyobb mozgásteret teremt a kutatóknak, a vállalkozóknak, az újítóknak. Szeretném megkönnyíteni a kreatív embereknek az ötleteik megvalósítását, hogy az innovatív európai termékek szükségtelen korlátok nélkül jussanak el a felhasználókhoz. (…)

 

– Minden valószínűség szerint ezen az EP-választáson megerősödnek az olyan jobboldali populista pártok, mint a francia Nemzeti Front vagy az osztrák Szabadságpárt. Az általuk felvetett problémák valóban aggasztják az embereket. Hogyan tud erre reagálni az EU és a Néppárt?

– A válság jó termőtalaja a populizmusnak. Nagyon könnyű kampányolni valami ellen, a szélsőséges pártokra adott szavazat ugyanakkor egy üres európai parlamenti székre leadott voks. A probléma azonban komolyabb. Szerintem Európa elvesztette a büszkeségét. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mi, európaiak valami egészen különlegeset hoztunk létre, amire nem vagyunk elég büszkék – 507 millió ember, egy kontinens egyesült békében és szabadságban. Ennek tükrében kell választ adni, ahelyett hogy tagadjuk azokat az alapvető elveket, amelyek védelméért harcolt ez a kontinens. (…)

Read the whole interview in Hungarian on Magyar Hírlap Online!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s